Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis prezidenta republiky…


Dopis prezidenta republiky Václava Klause ministru vnitra Františku Bublanovi

Dokumenty, 8. 8. 2005

Vážený pane ministře,

před týdnem, dne 1. srpna 2005, jsem ve svém prohlášení k událostem spojeným s policejním zásahem proti účastníkům Technoparty v západních Čechách řekl, že budu od vlády „požadovat vysvětlení, proč k této formě policejního zásahu došlo“. Uplynul týden, a já vysvětlení tohoto typu nadále postrádám.

Chtěl bych předeslat, že mi nešlo a nejde ani o diskusi užitečnosti či neužitečnosti „subkultury technařů v dnešní cynické době“, ani o úsilí jednotlivých politických stran v naší zemi získat na této nešťastné události politické body. Stejně tak mi nejde o polemiku s pokusem rozmělnit, zrelativizovat či odsunout problém a odvést pozornost od podstaty věci tím, že bude hledán nějaký nový zákon, který by tyto věci řešil jinak. Není pravda, že dnešní legislativa (a další předpisy) musely vyústit v to, co se před deseti dny stalo. Stejně tak považuji za nepřijatelné pokoušet se převést problém pouze na hledání konkrétních viníků jednotlivých excesů, ke kterým při zásahu na místě došlo.

Vracím se ke svému požadavku z minulého týdne, tedy k dotazu na „formu policejního zásahu“, na jeho zadání, organizaci a provedení. Nic z toho nepovažuji já, a spolu se mnou velká část veřejnosti naší země, za adekvátní. Mělo Ministerstvo vnitra a Policie České republiky odůvodněnou obavu z tak zásadního ohrožení našeho politického systému, veřejného pořádku, životů občanů či majetkových škod mimořádného rozsahu, aby muselo dojít k zásahu tohoto typu a s těmi projevy policejního násilí, o kterých jsem byl informován?

Tato moje zásadní otázka zůstává a v žádném případě nebude zodpovězena eventuálním potrestáním některých policistů za jednotlivosti, které trest evidentně vyžadují. Proto Vás žádám o odpověď systémového či koncepčního typu.

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

V Praze dne 8. srpna 2005

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu